GERBIL/ÖKENRÅTTA

dreamstime_xs_26270550

 

Gerbilen är en nyfiken, vänlig och nästan luktlös gnagare vilket gör den till ett populärt husdjur. De brukar varken bitas eller slåss, är lätta att hålla rena och relativt enkla att hantera. En gerbil blir vanligen 2-4 år gammal.

Deras naturliga pälsfärg är viltfärg med i huvudsak brun päls med mörkpigmenterad hud, ljusare brunt mot vitt på undersidan (bröstkorg, mage) mörkare längs ryggen och deras svans är pälsklädd.

Gerbilen har en doftkörtel som sitter mitt på bukens undersida och ses som en hårlös brun fläck.

I det vilda lever djuret på blad, frön och rötter och en tam gerbil ska man ge gnagarpellets. Det finns även fröfoder som säljs för ökenråttor men dessa ska bara ges som tillskott till basfodret pellets.

Om man bara utfodrar med fröfoder leder detta ofta till fetma och bristsjukdomar. Andra tillskott till fodret kan vara sockerfria frukostflingor, fullkornsbröd av vete, pasta, ost, färsk frukt och grönsaker – allt i måttlig mängd. Gerbiler äter ca 5-8 gram mat per dag och de äter både dag och natt.

Gerbiler är sociala djur som brukar trivas bra i grupp. De putsar varandra, brottas och sover tillsammans. De kan dock ibland bli aggressiva mot nykomlingar och de kan slåss om de hålls på små utrymmen eller om de sätts ihop i vuxen ålder. Avelspar hålls dock tillsammans och hanen hjälper ofta till att uppfostra ungarna.

Första parningen brukar ske runt 10-12 veckors ålder och dräktighetsperioden är vanligen 24-26 dagar. Kullstorleken är i medeltal 4-6 ungar. Ungarna föds blinda och nakna. Öronen öppnas vid 3-7 dagar, pälsen växer ut vid 7-10 dagar, framtänderna tränger fram vid 12-14 dagar och ögonen öppnas vid 14-20 dagars ålder. Avvänjning sker efter ca 3 veckor.