En värdig avslutning för din katt: Avlivning och eftervård
Ingen katt har tyvärr evigt liv och även om vissa katter kan bli så gamla som 20 år blir de vanligtvis inte mer än 10-15 år. Som djurägare har man ansvar för att se till att katten får en smärtfri och värdig avslutning på sitt liv.
Du som kommer till oss för avlivning av din katt får först komma in på ett rum där sköterskan berättar hur det går till, du får skriva under en begäran om avlivning och bestämma vad som ska hända med din katt efteråt.
Vi ger därefter katten en lugnande spruta och du lämnas ifred med din katt en stund. Katten är sedan trött och bryr sig därför inte så mycket om när kanylen sätts i ett blodkärl på något av benen, vanligen ett framben. Via kanylen direkt i blodet ger veterinären avlivningsvätskan som är som ett sömnmedel och katten somnar lugnt. Efteråt lyssnar veterinären på hjärtat och konstaterar att katten är död.
Urinblåsan och tarmen töms ibland efteråt eftersom musklerna slappnar av men det är inget som katten kan uppfatta och är helt naturligt.
Många brukar sedan vilja sitta kvar en stund med sin katt och det får man givetvis gärna göra.
Vill du inte vara med när katten avlivas måste du inte.
Efter avlivningen kan du ta med dig din katt hem och själv köra den till kremering eller om du bor utanför tätbebyggt område begrava den själv. Du kan också lämna din katt hos oss varefter vi ombesörjer att den att den kommer till Tortens Smådjurskremering för kremering. Kremeringen kan ske på två sätt, tillsammans med andra djur eller separat. Vid separat kremering får man hämta urnan med askan hos oss efter några veckor.