Utlandsresor med hund: Krav på avmaskning och införselsregler
För hundar som ska resa till Norge eller Finland är det krav på avmaskning mot rävens dvärgbandmask 1-5 dygn innan inresan. För mer information:
www.mattilsynet.no
www.evira.fi
Reglerna för införsel av hundar och katter till Sverige ändrades 1/1 2012.
För införsel av hundar och katter från EU-länder och från listade länder utanför EU slopas kravet på antikroppskontroll och kravet på avmaskning.
Vi rekommenderar att man ändå avmaskar sin hund eller katt eftersom rävens dvärgbandmask kan orsaka en mycket allvarlig och svårbehandlad sjukdom hos människa. Använd ett avmaskningsmedel som innehåller prazikvantel t.ex. Droncit, Drontal eller Milbemax och avmaska precis innan hemresan till Sverige samt ytterligare en gång efter 1-2 veckor.
Kraven på Id-märkning, rabiesvaccination och pass kvarstår. Rabiesvaccinationen får tidigast göras vid 3 månaders ålder och grundvaccinationen består av 1 eller 2 sprutor beroende på vilket vaccin som används. Hunden eller katten får resa tidigast 21 dagar efter grundvaccinationen.
För hundar som ska resa utanför Norden och vistas i skog och mark rekommenderar vi att man vaccinerar mot Leptospiros – en allvarlig bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur. Grundvaccinationen består av två sprutor med 3-4 veckors intervall varav den andra bör ges 1-3 månader före utresan.
Vi rekommenderar också att man vid utlandsresa ska se till att hunden har ett fästingskydd eftersom risken att hunden angrips av den bruna hundfästingen ökar ju längre söderut i Europa man reser. Den bruna hundfästingen är mycket svår att bli av med om hunden för med fästingar hem till sitt hus eller kennel och de sprider också flera allvarliga sjukdomar. Ett bra fästingskydd som också skyddar mot sandmyggor (vektor för Leichmania – en allvarlig infektionssjukdom) är Scalibor-halsband.
Man bör också skydda hunden mot hjärtmask som är vanlig i många områden i södra Europa och mot fransk hjärtmask, vanlig i bl.a. Danmark med t.ex. Advocate eller Milbemax.
Läs mer om reglerna för införsel på Jordbruksverkets (SJV) hemsida och om olika sjukdomar på Statens Veterinärmedicinska Anstalts (SVA) hemsida.